Ads 468x60px

diumenge, 3 de novembre del 2013

CAPITALISME: ENGRUNES PER AVUI, GANA PER DEMÀ

Si al preu final d'un producte, sigui el que sigui, extraiem el valor de cost d'aquesta matèria prima amb la qual s'ha elaborat, els costos de la fàbrica, la llum, etc, només ens queda un valor que el propietari dels mitjans de producció divideix en dos: el seu guany i el teu sou. Aquesta és la base de l'explotació, de l'acumulació de capital i els seus efectes, de la inflació i de totes les conseqüències econòmiques que aquest acte desenvolupa. Aparentment aquesta visió es presenta com una cosa “normal”, el funcionament clàssic del capitalisme. Ningú s'alarma per tenir uns propietaris que viuen del seu treball, perquè encara que sapiguin que el preu de les màquines i del manteniment de la fàbrica/taller és un valor constant en el preu final del producte, segueix presentant-se el treball assalariat –i en les condicions actuals més que mai- com un regal diví al que gairebé has de rendir adoració. Es sent dir: “Els propietaris no tenen perquè treballar, ja que ells han posat les màquines”, encara que ningú es plantegi, que les màquines s'amortitzen amb un valor constant inclòs en el preu final del producte. Llavors, d'on surt el sou dels patrons si no és de la mà d'obra dels treballadors? Perquè, si tots partim de les mateixes oportunitats, uns neixen per treballar i uns altres per viure dels que treballen? I en aquest cas, d'on neix aquest capital inicial que marca les nostres vides sinó és del robatori de salaris de treballadors de generacions passades?


Comprendre aquesta il·lògica interioritzada, és comprendre la base d'aquest sistema. Qualsevol que tingui en coneixement aquest anàlisi no romandrà sorprès en sentir per les televisions que augmenten les retallades en educació, en sanitat, en jubilació o que el preu de la gasolina i dels productes de primera necessitat paradoxalment pugen de preu en temps de crisi. La persona que és conscient de l'essència del capitalisme, sap a què atenen tant les engrunes que va regalar l'Estat en temps de bonança com la privatització dels sectors sanitaris i educatius en temps de menor renda per al treballador; perquè sap de primeres, que els productes que ahir abarrotaven prestatgeries, demà serien consumits tan sols per uns pocs a un preu desorbitat. És conscient de les etapes clarament diferenciades entre un capitalisme en auge monetari que es veia compensant caritativament en la butxaca de la classe treballadora i per tant en les institucions a càrrec de l'Estat que es dedicaven a sanar i educar a la mateixa, a una etapa monopolista on el capital es troba acumulat en grups empresarials concrets. Aquesta acumulació explica l'absència del moviment al mercat, perquè només es pot acumular augmentant la taxa de guany del propietari. I com s'augmenta la taxa de guany? Efectivament, podem acudir a les reformes laborals que ens contestaran: “rebaixant els sous”.

L'estancament del mercat en grups empresarials privats, també obliga al propi Estat a retallar despeses en les institucions més bàsiques; com l'educació i la sanitat. Per a què invertir en curar i professionalitzar a unes màquines –referint-me als/les treballadors/as- que no produeixen? (Vegin-se els 6.000.000 d'aturats). I al sector privat afecta d'una altra manera molt diferent. La baixa demanda a causa de l'escassetat de sous de la classe treballadora, que no pot mantenir uns consums que l'anarquia productiva del capitalisme pretenia imposar per a la seva subsistència, ha creat una sobreproducció. A la vegada, l'auge econòmic de la primera etapa del capitalisme, va crear unes infraestructures empresarials corresponents al consum que pretenia establir. Ara, la mateixa inversió que en el seu moment va servir als propietaris es torna en contra dels seus interessos, com mantenir tals infraestructures amb una demanda que cada vegada es minimitza més?

La resposta, com ja he indicat abans, respondria al saqueig de drets laborals que recauen sobre els/les treballadors/as. Aquests grups empresarials entren ara en una lluita agressiva de preus mínims, la qual cosa obliga a una baixada de preus. I la victòria d'un grup sobre un altre (monopolis) té un doble efecte; guanya la demanda que aquesta cobria però augmenta al mateix temps la despesa d'una infraestructura sobredimensionada que creix sense parar.

Tal és l'explicació que correspon a les mesures de “ajust social” en temps de crisi. Els monopolis segueixen lluitant per la seva mera supervivència, i ja sabem que significa… que nosaltres/as els/les treballadors/as estem en el punt de mira.

La visió de tenir un treball entra en una contradicció. Donada l'escassetat del mercat, el treball, es presenta com un “privilegi”. Una il·lògica sabent que el nostre treball, cada dia en pitjors condicions, manté a els qui ens arruïnen i ens condemnen a la misèria més absoluta. I més encara xoca, si ens posem a repassar aquesta obsoleta Constitució de 1978, concretament en el paradoxal apartat de “Drets i deures dels ciutadans” on en l'article 35 ens assenyala: “Tots els espanyols tenen el deure treballar i el dret al treball”. Fatídica quimera amb sis milions d'aturats.

No puc acabar l'article sense assenyalar, que un sistema els drets fonamentals del qual es regeixen sobre la base del capital de cada individu, és l'origen de l'individualisme, de l'egoisme, de l'avarícia, de la corrupció i de la delinqüència. Ja que mentre la riquesa d'uns pocs els atorga una vida repleta de luxes sustentada amb la pobresa de les grans majories, aquestes últimes es veuen despullades, sense accés a l'habitatge, desnonades, sense dret a l'educació, sense treball, sense jubilació, sense sanitat…a la seva pròpia tomba, sense dret reclamar el que els pertany, i l'únic mètode de protesta que no comporta l'obtenció de la violència estatal, resulta ser únicament, antiquades vies legals d'ineficàcia absoluta cap als seus objectius, sota la legitimitat del que paradoxalment s'atreveixen a anomenar “democràcia".


EL CAPITALISME ÉS ANTI-DEMOCRÀTIC JA QUE LA SEVA FASE AGÒNICA I IRREMEIABLE, PRECEBUDA AMB UN ANÀLISI ECONÒMIC I CIENTÍFIC, INCOMPLEIX ELS DRETS MÉS FONAMENTALS COM EL TREBALL, LA SANITAT, L'EDUCACIÓ O LA JUBILACIÓ.

L. Gómez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada